home

Een
‌veilige
‌thuishaven

Je pieper gaat af en geschrokken schiet je overeind. Het is drie uur ‘s nachts en met nog maar één oog open lees je de beknopte omschrijving van het incident dat zich intussen ergens op het woeste IJsselmeer afspeelt. Het kan van alles zijn, van een motorstoring tot een zinkend schip. De adrenaline neemt bezit van je lijf, maar juist nu is het belangrijk om kalm te blijven. Binnen tien minuten zul je in de donkere nacht het IJsselmeer op moeten. Het IJsselmeer met haar korte, harde golven is gevaarlijk en wordt erg onderschat door veel mensen.
Menno Betzema werkt al elf jaar als vrijwilliger bij de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) in Andijk. Zijn drang om mensen te helpen is groot, heel groot. Menno heeft in zijn functie als hoofdschipper een verantwoordelijke taak en moet soms moeilijke beslissingen nemen. “Als ik zie dat een van de bemanningsleden vermoeid of onderkoeld dreigt te raken, staak ik onze missie. De veiligheid van de bemanningsleden staat voorop, ongeacht de situatie, want juist zij vormen een belangrijk onderdeel in de jachthaven van Andijk. Zij vergroten de veiligheid in dit centrale watersportgebied.”

Eelco Haagsma heeft sinds 1993 een ligplaats in de beschutte haven van Andijk en kan hierover meepraten. “Jaren geleden was ik midden op het IJsselmeer toen er een storm uitbrak met windkracht 12. Gelukkig was ik van tevoren gewaarschuwd en had ik mijn zeilen gestreken, reddingsvest en lijflijn aangedaan. Veel boten waren in nood en toen de KNRM langs voer en zag dat ik oké was, voer zij snel door naar de volgende boot. Toen de wind was gaan liggen en ik weer veilig terugkeerde in de haven, stonden de mensen op de kade te klappen. Dat gaf een heel warm en veilig gevoel, iets dat heel typerend is voor deze jachthaven.” Eelco woont slechts acht kilometer bij Andijk vandaan, maar als hij ‘s morgens wakker wordt in zijn boot, naar buiten stapt en over het IJsselmeer kijkt, ervaart hij het ultieme vakantiegevoel. “Deze haven heeft zo ontzettend veel te bieden. Je kunt van hieruit alle kanten op. Zo kun je met gemak een van de leuke Friese historische stadjes bezoeken, de Noordzee op en als het tij meezit, ben je binnen vijf uur varen op Texel. Soms vaar ik alleen maar de haven uit en gooi ik vlak voor de kom het anker in het water. Gewoon wachten op de zonsondergang en genieten van de rust. Ja, dan ben ik volmaakt gelukkig.” 
Jachthaven Andijk wordt beschouwd als een ‘uitstekende jachthaven’, gerund door een enthousiast en professioneel team, met directeur Jan Mol aan het roer. Eelco: “Zeker sinds de komst van Jan, wordt het hier alleen maar nog fijner. Het terrein ziet er goed verzorgd uit en alle nodige faciliteiten zijn aanwezig. Er is een scheepswinkel, een onderhoudsbedrijf en een restaurant waar je heerlijk kunt eten en tegelijkertijd kunt genieten van het uitzicht op de haven en het IJsselmeer. Het IJsselmeer dat nooit het karakter heeft verloren van de zee die het ooit was. Het kan er spoken zeggen de vissers, maar wanneer het water zich glad uitstrekt van kust tot kust, is het IJsselmeer een oase van rust en romantiek. 

‌Andijk zelf heeft een landelijk karakter, maar met een geleende fiets van de jachthaven zit je zo in het pittoreske Medemblik en Enkhuizen. Voor de kinderen is er een speeltuin in de haven en dankzij de talloze IJsselmeerstrandjes hoeven ook zij zich niet te vervelen. Het is dus goed vertoeven aan het IJsselmeer in het Westfriese Andijk.” Eelco heeft wel eens in een andere haven gekeken voor een ligplaats, maar dat was het toch niet. De jachthaven van Andijk is zijn ‘thuis’ en hij denkt er niet aan om daar weg te gaan. Met zijn zeventig jaar is hij nog steeds fysiek in staat om te varen. Als er een dag komt waarop dit niet meer gaat kan hij, net als zijn buren die de tachtig al gepasseerd zijn, stoppen met varen en gewoon in de haven blijven. Genieten van de zonsopkomst en ondergang, luisteren naar de kwetterende watervogels.