home

Als
‌god in...

Het is september en vanuit je vakantiechalet kijk je uit over een imposante wijngaard.
8.000 wijnstokken hangen vol met rijpe trossen druiven. Je staat met een glas wijn in je hand nog te genieten van de nazomerzon en waant je als God in Frankrijk. Maar de waarheid is dat je je bevindt in het plaatsje Wognum in de gemeente Medemblik.
“Mensen vanuit de hele wereld komen hierheen, van dames clubjes uit de streek tot Oosterse sjeiks en iedereen is stuk voor stuk tevreden. De rust die deze plek uitstraalt, is heel bijzonder”, aldus Siem Loos.

Familiebedrijf Saalhof is sinds 2006 in het trotse bezit van Siem en zijn vrouw Ada. Het gezin Loos, bestaande uit vier kinderen, is zeer hecht. Niet voor niets dat zoon Ben en dochter Céline ook een prominente rol spelen in deze ‘agriturismo’. Een term die is overgewaaid uit Italië en staat voor een boerenbedrijf, inclusief eten, educatie en overnachtingsmogelijkheden. In deze setting is Saalhof uniek in Nederland.

Iedereen in het gezin Loos werkt zelfstandig en is verantwoordelijk voor zijn eigen afdeling binnen het bedrijf. Samen versterken ze elkaar. Siem en Ada verzorgen de bed and breakfast, het land en de wijn. In de enige overgebleven historische kas op het landgoed Saalhof, organiseert Céline bijeenkomsten en partijen. Siem restaureerde de kas in de authentieke stijl. “Zodra je daar binnenkomt, voel je de bijzondere atmosfeer. De aparte lichtinval zorgt ervoor dat de kas straalt”, vertelt Siem enthousiast. Dankzij de ligging tussen de wijnranken, heeft restaurant Saalig een fenomenale locatie. In het restaurant, dat gerund wordt door Ben, worden uiteraard eigen wijnen geserveerd. Naast de menukaart verzorgt Ben regelmatig een bourgondische maaltijd. Dan gaan de pannen en de flessen wijn op tafel en is het ‘eten wat de pot schaft’. Vroeger bedankten de wijnboeren op deze manier de landarbeiders voor hun harde werken. 
Tot 2005 had Siem nog een schildersbedrijf en runde zijn vrouw Ada de schilderswinkel. De eerste druivenranken groeiden toen al in hun tuin. Ze moesten nog een aantal jaren werken tot hun pensioen en stonden op een kruispunt in hun leven. Het echtpaar trok de stoute schoenen aan en wandelde naar Santiago de Compostella. Een wandeling van drieduizend kilometer die zij in honderdvijftig dagen aflegden. Lopend langs de Franse wijngaarden kozen ze ervoor het roer om te gooien. Siem en Ada, Westfriezen in hart en nieren, besloten een stukje Frankrijk naar Nederland te halen en professioneel aan de slag te gaan met wijn. Het huis en het stuk grond van de familie Saal in Wognum stond al enige tijd te koop. Sinds 1920 kweekten zij hier druiven voor de consumptie. Helaas was de boel inmiddels vervallen en met onkruid overwoekerd. ”Als we duizenden kilometers kunnen wandelen met alleen een rugzakje op, kunnen we hier ook wat moois van maken”, concludeerden zij.

Saalhof is de enige plek in dit deel van Westfriesland waar zelfgemaakte wijn volgens biologische richtlijnen wordt verbouwd. Nederlandse wijn heeft een wat lager percentage alcohol dan buitenlandse wijn, maar verder is er geen verschil. Saalhof produceert witte, rode, rosé en mousserende wijn. Deze laatste wordt heel treffend ‘Het mirakel van Westfriesland’ genoemd. Ada: “We hebben nog helemaal geen zin om te stoppen, we vervelen ons nooit. We krijgen bezoekers van over de hele wereld. Zolang we gezond zijn, blijven we plannen maken. We zijn, zoals de meeste Westfriezen, hardwerkende mensen en houden van het buitenleven. We moeten er niet aan denken om in een flatje te wonen! Eigenlijk willen we ook nog een keer naar Rome wandelen en wie weet wat voor nieuwe ideeën we dan weer krijgen!”

De bezoekers van Saalhof komen niet alleen voor de wijngaard, maar ook voor de omgeving zelf. De Westfriese streek staat bekend om haar authentiek Hollandse landschap, de typische lintbebouwing en haar prachtige monumentale stolpboerderijen. Dankzij de vele fietsroutes, is dit dé ideale uitvalbasis om de omgeving te verkennen.