home

Proost!

Nergens zagen we zo veel terrassen in één stadje. Bij nagenoeg elke horecagelegenheid staan de gezellige zitjes buiten. Om te genieten van het zonnetje. Van winkelend publiek dat langsloopt. Van de boten die de havens binnenvaren. En natuurlijk om van ontbijt tot het allerlaatste drankje de inwendige mens te plezieren.

Een bezoek aan Medemblik start voor ons met koffie. Het Wapen van Medemblik is een perfect begin van de dag. Rustig wakker worden op het terras terwijl de stad om ons heen ontwaakt. De winkeliers openen de deuren de inwoners zeggen gedag als ze langslopen en zien ons genieten van een heerlijk stuk taart waar het Wapen om bekend staat. De high tea is ongetwijfeld niet te versmaden hier maar die hebben we morgen gereserveerd bij ’t Fortuin in het naburig gelegen dorp Wervershoof. 
Goed gevuld terras
Vandaag een wandelingetje door dit mooie stadje. Prachtige gevels bijzondere monumenten leuke en lokale winkeltjes. Maar we kijken ook naar waar wij onze volgende pauze gaan nemen. Tegen de middag strijken we neer op het goed gevulde terras van Locals inwoners én toeristen jong en ouder hebben hetzelfde besloten. Geen wonder met zo’n lekkere kaart vol heerlijke gerechten. Daar kunnen we een middagje op vooruit. 
Een praatje en een grap
Hoewel… lekker borrelen einde middag hoort er ook bij als opwarmertje voor de avondmaaltijd. Zo komt het dat we aan de Oosterhaven op het terras bij ’t Swarte Woifke belanden. Het café staat in de volksmond bekend als simpelweg Brakeboer. Daar waar de Medemblikker inwoners gezinnen zeilers bikers zeilers zwemmers mariniers en muziekliefhebbers hun drankje bestellen al dan niet voorzien van een borrelhapje of de befaamde biefstuk slibtong of kipsaté tegen etenstijd. Jack Brakeboer is de nagenoeg altijd aanwezige oer-gastheer. Zoon Joey heeft het met de paplepel ingegoten gekregen. Twee persoonlijkheden met elk hun eigen inbreng die het vermaak van de gasten hoog in het vaandel hebben staan.

Neef Sven nichtje Dominique en het vaste team doen hier niet voor onder en ook zus Anneke is regelmatig aanwezig. Er is tijd voor een praatje een grap een schouderklop en een luisterend oor. Joey: “Het is de huiskamer van Medemblik het oudste café waar vele verhalen zijn verteld. Het voelt voor mij heel bijzonder om als derde generatie na mijn opa en vader hier te werken.”

Waar het leven goed is
zoals het is!
Club van 100
Genietend van de gezellige sfeer in dit authentieke havencafé raken wij al snel in gesprek met gastheer Jack Brakeboer want dat is zoals het hier gaat: ‘altijd tijd voor een praatje een grap een schouderklop of een luisterend oor’. Wij zijn wel nieuwsgierig naar die dubbele naamvoering hoe zit dat nou eigenlijk? Jack vertelt: “Eind jaren ’40 kwam een club van bekende Nederlandse artiesten
(de zogenaamde Club van 100) graag vissen vanuit de Medemblikker haven. Ze huurden een paar boten en aan het einde van de dag gingen ze wat drinken bij Jacks oma Brakeboer in haar kleine cafeetje op het Gedempt Achterom de straat achter de Oosterhaven. Oma had lang zwart haar en werd dus ’t Swarte Woifke genoemd. Deze club schonk het naambord dat nog steeds aan onze gevel prijkt.”
Voor de bar geboren
‌Jacks vader verhuisde het café jaren later naar de Oosterhaven waar hij zijn woonhuis ombouwde. De ouderlijke slaapkamer bevond zich op de plek waar nu de bar staat. Jack en zijn broers en zusters zijn letterlijk ‘voor de bar geboren’. En nog steeds werken de ‘Brakeboeren’ als familie samen. Jack krijgt versterking van zoon Joey en ook neef Sven nichtje Dominique en zus Anneke werken samen met het team mee in het bedrijf.
Verhalen aan de muur

Zeilen zwemmen en café ’t Swarte Woifke zijn al sinds jaar en dag aan elkaar verbonden. Zeilvereniging Hollandia heeft haar clubhuis in de visafslag voor de deur van Brakeboer en bracht met haar internationale wedstrijden de hele zeilwereld naar het café ernaast. Ook de legendarische zwemovertochten Medemblik - Stavoren zorgden voor internationale bekendheid. Jack zelf rolde veertig jaar geleden de zaak van zijn ouders in en wist (net als zijn vader vóór hem en zoon Joey nu) er zijn eigen stempel op te drukken. Jack is een groot muziekliefhebber en haalde vele bekende bands en muzikanten voor een optreden naar Medemblik. Om er enkele te noemen: Shocking Blue The Shoes Armand Brainbox The Animals The Fortunes Spencer Davis GroupThe Hollies Snowy White Melanie en Colin Blunstone. Zelfs de band Toto lichtte hier de voeten van de vloer. Nog altijd elke maand klinkt hier live muziek van regionale toppers tot internationale legendes. De verhalen van Medemblik hangen hier letterlijk aan de muur. Verhalen van muzikanten zwemmers zeilers stamgasten en oude Medemblikkers gaan tot ver ver terug. Het is een ontdekkingstocht wanneer wij langs de lijstjes posters en borden van het café kijken.
Culinair lekkers
In het schipperscafé kun je ouderwets lekker eten. Jack maakt graag in eigen stijl een daghap voor je klaar. Wij lopen nog even verder op zoek naar ons eigen verhaal. Wordt het sushi Portugees Italiaans? Een snack daghap of sterrendiner? Medemblik biedt genoeg culinair lekkers voor iedereen. Wij besluiten onze dag met een gezellige borrel in het centrum van Medemblik en kijken terug op een heerlijke dag. Vol ontspanning aan de haven en in de sfeervolle stad. Medemblik is de plek waar het leven 
goed is zoals het is.