home

De
‌Groe(n)te

‘Wat het erf op komt, komt er nooit meer af’. No worries, dit is geen oneliner uit een duistere film, maar juist de mooie gedachte achter de familiebedrijven Lodge 61 in Medemblik en De Beukenhof in Sijbekarspel.
Waar je kampeert tussen de moestuinen of een litertje melk koopt van een koe die zojuist nog gemolken is.
Nee, melk komt niet uit een fabriek en bieten groeien niet in plakjes. We weten het allemaal wel, maar willen het ook steeds vaker voelen en meemaken. Westfriesland heeft wat dat betreft veel te bieden, weet Inge Kuyt van camping en zorgboerderij Lodge 61. ,,Voor een goede maaltijd kun je op de fiets stappen en alles rechtstreeks bij de boer kopen. We zijn één grote moestuin.’’

De straten en fietsroutes hebben hier inderdaad iets weg van de paden in een supermarkt. Je haalt een potje Opperdoezer honing bij de Bijenstal, een lekkere fles lokale wijn bij Saalhof in Wognum of bosje tulpen bij de vele stalletjes langs de weg.
Lodge 61 heeft er een versmarkt voor ingericht. Inge verkoopt er haar eigen producten, maar ook die van anderen uit de streek. Haar ideaal om de wereld zo min mogelijk te belasten heeft ze ver doorgevoerd op haar erf aan de Brakeweg, waar je kunt kamperen en logeren tussen het groen en de dieren. Met een deftig woord doet zij aan ‘circulair ondernemen’, wat erop neerkomt dat alles wat op het erf is, er blijft en wordt verwerkt.

Op de versmarkt is onder meer de zuivel van de Beukenhof verkrijgbaar. Rechtstreeks uit Sijbekarspel. Jaap, Anita en hun zoon Peter runnen met z’n drieën het boerenbedrijf en worden daarbij niet gehinderd door grootheidswaanzin. ,,We willen het júist klein houden. Dat past veel beter bij ons’’, zegt Anita.

Peter werkt op de boerderij en Jaap en Anita verwerken de melk tot kwark, yoghurt, kefir, boter en zo verder. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de boerderijwinkel open en de verkoop heeft in de loop der jaren serieuze vormen aangenomen. En dat terwijl vijftien jaar geleden een enkel kratje aan de weg stond. Een straat die er overigens nog uitziet als een ouderwetse schoolplaat, zo eentje met ‘De Boerderij’.
Anita: ,,Ons quotum was bereikt en we moesten de melk laten weglopen in de mestput. Dat ging me vreselijk aan het hart. Ik kocht lege melkflessen en zette een koelbox aan de weg. In no time was die leeg.’’

Later volgde ze allerlei cursussen om ook zure zuivel als karnemelk en yoghurt te kunnen maken. Nu heeft ze fans uit de hele provincie die het landelijke Sijbekarspel bezoeken. Sinds kort is het boetje aan de straat vervangen voor een luxere winkel in de boerderij. ,,Je merkt dat klanten best bereid zijn om meer te betalen voor een goed vers product. Het is toch vreemd dat zo’n pak supermarktmelk twee weken houdbaar is? Daar is van alles mee gedaan.
Dat willen veel mensen anders.’’

‌Zo puur mogelijke zuivel maken begint met een goed plan achter de schermen. Peter is met zijn 21 jaar nog piepjong, maar weet precies wat hij wil met de boerderij.
Bieten groeien niet in plakjes. We weten het heus, maar willen het meemaken
Gezonde dieren, gezonde bodem en het liefst zelfvoorzienend zijn, zodat de koeien krachtvoer van eigen land te eten krijgen.

Dus liever wat minder koeien en meer ruimte voor akkerbouw. Dat is even omschakelen en vergt een lange adem. ,,Lastig? Neuh. Wij zijn boeren en werken vaak buiten. Dat is goed voor je hoofd’’, lacht hij.

Voor beide familiebedrijven is het de sport om zo min mogelijk troep op de wereld achter te laten. Bij Lodge 61 wordt afval honderd procent gescheiden en daar word je als gast enthousiast voor gemaakt. ,,We hebben een enorme composthoop waar we de tuinen mee voeden. Dat zie je onder je neus
gebeuren en daarom is het extra leuk om mee te doen’’, zegt Inge. Aan het opwekken van eigen stroom via zonnepanelen wordt gewerkt.

Anita heeft voor haar gezellige boerderijwinkel gekozen voor een eigen statiegeldsysteem met glas. ,,Die plasticberg is al zo groot, daar willen we niet nog meer op gooien.’’ De koeien krijgen zo veel mogelijk te eten van wat anders weggegooid zou worden. Zoals eiwitrijk bierbostel, een restproduct van bierbrouwerijen uit eigen land.

Het is een verhaal dat de familie Bontekoning en Inge graag verteld willen hebben. Ook aan de mensen die misschien (nog) niet zo bezig zijn met groen en duurzaam. Inge: ,,Als je hier vakantie viert, beleef je het mee.’’ Een leuke kennismaking met een duurzaam leven, in je koelkast en op vakantie. Daarbij zijn beide bedrijven ook Rustpunt, waar je even kunt uitpuffen tijdens een fietsof wandeltocht. Wees welkom!
Zuivelboerderij
De Beukenhof
Westerstraat 50
‌Sijbekarspel.

De winkel is open van 9.00 -17.00 uur
op donderdag en vrijdag en
van 9.00-16.00 uur op zaterdag.

Logde 61 is te vinden aan de Brakeweg 61 in Medemblik.