Anita: ,,Ons quotum was bereikt en we moesten de melk laten weglopen in de mestput. Dat ging me vreselijk aan het hart. Ik kocht lege melkflessen en zette een koelbox aan de weg. In no time was die leeg.’’
Later volgde ze allerlei cursussen om ook zure zuivel als karnemelk en yoghurt te kunnen maken. Nu heeft ze fans uit de hele provincie die het landelijke Sijbekarspel bezoeken. Sinds kort is het boetje aan de straat vervangen voor een luxere winkel in de boerderij. ,,Je merkt dat klanten best bereid zijn om meer te betalen voor een goed vers product. Het is toch vreemd dat zo’n pak supermarktmelk twee weken houdbaar is? Daar is van alles mee gedaan.
Dat willen veel mensen anders.’’
Zo puur mogelijke zuivel maken begint met een goed plan achter de schermen. Peter is met zijn 21 jaar nog piepjong, maar weet precies wat hij wil met de boerderij.
Bieten groeien niet in plakjes. We weten het heus, maar willen het meemaken
Gezonde dieren, gezonde bodem en het liefst zelfvoorzienend zijn, zodat de koeien krachtvoer van eigen land te eten krijgen.
Dus liever wat minder koeien en meer ruimte voor akkerbouw. Dat is even omschakelen en vergt een lange adem. ,,Lastig? Neuh. Wij zijn boeren en werken vaak buiten. Dat is goed voor je hoofd’’, lacht hij.
Voor beide familiebedrijven is het de sport om zo min mogelijk troep op de wereld achter te laten. Bij Lodge 61 wordt afval honderd procent gescheiden en daar word je als gast enthousiast voor gemaakt. ,,We hebben een enorme composthoop waar we de tuinen mee voeden. Dat zie je onder je neus
gebeuren en daarom is het extra leuk om mee te doen’’, zegt Inge. Aan het opwekken van eigen stroom via zonnepanelen wordt gewerkt.
Anita heeft voor haar gezellige boerderijwinkel gekozen voor een eigen statiegeldsysteem met glas. ,,Die plasticberg is al zo groot, daar willen we niet nog meer op gooien.’’ De koeien krijgen zo veel mogelijk te eten van wat anders weggegooid zou worden. Zoals eiwitrijk bierbostel, een restproduct van bierbrouwerijen uit eigen land.
Het is een verhaal dat de familie Bontekoning en Inge graag verteld willen hebben. Ook aan de mensen die misschien (nog) niet zo bezig zijn met groen en duurzaam. Inge: ,,Als je hier vakantie viert, beleef je het mee.’’ Een leuke kennismaking met een duurzaam leven, in je koelkast en op vakantie. Daarbij zijn beide bedrijven ook Rustpunt, waar je even kunt uitpuffen tijdens een fietsof wandeltocht. Wees welkom!