home

Het perfecte
‌plaat(s)je

De gemeente Medemblik zit vol perfecte plaatsjes om perfecte plaatjes te schieten. Zeven fotografen uit de regio delen hun favoriet.

Van oudsher is West-Friesland een gebied van ploeteren en ploegen. Boeren en tuinders plaveiden met noeste arbeid de weg voor de inwoners. Het gaf hen een zekere nuchterheid. De overtuiging dat je hard moet werken en vooral niet moet opvallen. En juist daarom vallen ze zo op. In de stad, in de dorpen en in het tussenland. Fotogeniek Medemblik zit vol verhalen.


‌Juist in dit land van ploegen en ploeteren ziet portretfotograaf Duco de Vries mogelijkheden voor creativiteit. Hij initieerde de fotoclub ‘Licht Roime’ om meer aandacht te geven aan creatie door fotografie.
“Als echte West-Fries heb ik me wel eens geremd gevoeld in mijn creatieve ontwikkeling. Door de algemene opvatting dat je daar je brood niet mee kan verdienen. Gelukkig heeft de tijd al veel veranderd, maar ik zou graag zien dat meer jongeren een creatief vak kiezen. Durf je eigenheid maar te omarmen en wees tegelijkertijd trots op waar je vandaan komt.

Binnen de fotoclub brengen we onze fotografie samen naar een hoger plan. Licht Roime is West-Fries voor ‘dichten met licht’. Medemblik biedt een perfect decor voor beeldende poëzie.”

Je hoeft geen fotograaf te zijn om het perfecte plaatsje te vinden. Een wandeling of fietstocht door de stad Medemblik en de dorpen brengt je op de mooiste plekken. Kom het bekijken met eigen ogen en wil je later nog eens kijken, bezoek www.visitmedemblik.nl
Aards en poëtisch
“Op de foto staat Tristan Olij, een van Nederlands beste triatleten. Hij traint vaak in het IJsselmeer. Het water en de basaltblokken vormen een mooi rauw decor om hem als een Griekse god in op een voetstuk te plaatsen. Het noeste landschap van tegenwind en ploeteren is ondersteunend aan zijn kracht als sporter. Dat maakt het beeld zowel aards als poëtisch.”

Duco de Vries
Duco de Vries heeft zijn sporen als fotograaf al ruimschoots verdiend. Binnen en buiten Nederland. Toch blijft hij gevoelsmatig nauw verbonden met Medemblik, de stad waar hij opgroeide. De bakermat van zijn liefde voor de ontmoeting die resulteerde in een glansrijke carrière als portretfotograaf en docent aan de Fotoacademie in Amsterdam. In 2022 lanceerde hij zijn overzichtsboek ‘De Ontmoeting’ in het historische Kasteel Radboud in Medemblik.

Duco maakt geen foto’s, maar legt de essentie van die ontmoeting vast. Dat doet hij door met al zijn aandacht bij de ander te zijn en zijn zintuigen aan te zetten. Iedere shoot, ieder moment,
elke keer weer.

www.ducodevries.nl
Medemblik als vakantiedecor
“Voor dit dromerige beeld gebruikte ik de buitenomgeving als studio. De zon kwam op en mijn blik was vanaf Oostwoud op Hauwert en Onderdijk gericht. Een typisch Medembliks plaatje, maar de kleur van de zonsopgang, de misflarden en het verschil in scherpte tussen het paard en de omgeving brengen je overal. Ik zie Schotland maar net zo goed Zuid Afrika, jij ziet misschien weer iets heel anders. Dat is zo mooi aan verbeelden. En het laat zien hoe mooi en divers de gemeente Medemblik is.”

Albert Stam
“Ik woon in een gebied waar ik ook graag vakantie zou houden. Omgeven door schilderachtig landschap, vlakbij een stad die rijk is aan historie. Ik ben gek op de nuchtere mentaliteit van de mensen hier. Zonder opsmuk staan velen voor je klaar. En als je even op jezelf wilt zijn, dan sta je zo in de open vlakte. Je voelt je hier snel thuis. Dat gevoel vang ik graag in beelden. Van mensen en landschap, binnen en buiten. Ik speel graag met licht en let scherp op de kwaliteit van de foto. Fijn als alles technisch klopt.”

Albert woont in Opperdoes. Hij werkte bij de Marine. Sinds de opkomst van de digitale camera groeide zijn interesse voor fotografie. Hij zat een jaar op de fotoacademie en deed Photografic Design aan de Fotovakschool. Hij werkt zowel in opdracht als voor de vrije kunst met Medemblik als gevarieerd decor.

www.albertstam.nl 
Medemblik is altijd in beweging

‌“De foto combineert een favoriete plek in Medemblik met mijn liefde voor voertuigen. De haven is een centraal punt voor evenementen. De ligging is uniek. Op de kade is veel ruimte en er rijdt geen verkeer. Ideaal voor terrassen en voorstellingen. De motors trof ik tijdens een event op de kade aan de Oosterhaven. Schuin achter me het gezellige Café Brakeboer, voor me het water met zeilboten. De helm benadrukt het internationale karakter van toeristisch Medemblik. Een kleurrijke plek voor iedereen van overal.”

Robert Gieling
“Ik ben een doener, gek op alles waar beweging in zit. Vroeger sleutelde ik graag aan raceauto’s. Nu fotografeer ik graag voertuigen en technisch vernuft. In Medemblik haal ik mijn hart op met alle boten in de havens en diverse voertuigen tijdens evenementen zoals het Truckersfestival. In de zomer is Medemblik een internationaal watersportcentrum. Dan is er volop beweging in
de stad en op het water.”

Robert is geboren en getogen in de stad Medemblik. Hij fotografeert voor de STEM (Stichting Evenementen Medemblik), de Medemblikker en het Noordhollands Dagblad.

www.fotografie-rg.nl
“Een ander licht op Medemblik”
Schoonheid in de modder

“De foto maakte ik in de kom van Onderdijk, waar je de dijk afgaat richting Medemblik. Je kijkt daar prachtig uit over het IJsselmeer, maar ik besloot me om te draaien. Onverwachts zag ik dit perfecte plaatje. Het hek dat per ongeluk openstond in de net opkomende zon, als een poort naar de hemel. Met daar beneden de modderpoel, als een gat in de aarde. Wat een bijzonder contrast. Enerzijds heel herkenbaar, anderzijds een beetje buitenaards.”

Anja Kok
“Het Egboetswater, de Vooroever, een rondje Onderdijk. De natuur in dit gebied is zo mooi. Ik wandel graag en zie dan hoe de seizoenen de omgeving veranderen. In het vroege voorjaar is het paringstijd voor de ganzen die je hier veel ziet. Dan spreiden de mannetjes hun vleugels voor de vrouwtjes om ze te verleiden. Ook kijk ik uit naar de tulpenvelden. De lange kleurige bloemenrijen tussen de landerijen en het water. Prachtig!”

Anja uit Wervershoof begon als hobbyfotograaf en volgde diverse cursussen. Ze fotografeert graag bij donkere wolken en regen. Het levert spannende beelden op. Bij blauwe luchten kiest ze voor macrofotografie; bloemen, insecten en vlinders van dichtbij. Pas dan zie je hoe mooi
ze eigenlijk zijn.

Instagram @fotografie_anja
“Een beetje buitenaards”
verhalende (ver)gezichten

“Dit is op de Broerdijk in Oostwoud. Een echt West-Fries plaatje van de boer op zijn land. Dat op zichzelf is al een verhaal. Als ik langer kijk, lijkt het alsof de dreigende lucht de onzekere toekomst voor de boer en zijn gezin verbeeldt. Tegelijkertijd lijkt het pad daarin richting te geven. Het blije gezicht van het kind geeft vertrouwen. Ik houd ook van de kleuren. Je ziet vooral groen en blauw, onderbroken door de oranje laarsjes van het meisje.”

Marcel Rob
“Mijn specialiteit is diversiteit. Dat is ook de kracht van de gemeente Medemblik. Moderne ontwikkelingen bestaan naast de historie. Gezellige drukte vind je naast het weidse van het platteland. Mijn dorp, Oostwoud, is zo plat als een pannenkoek. Goed voor fraaie vergezichten. Ik houd ook van de oudheid die je overal tussendoor ziet, soms mooi van treurigheid. Die zul je nooit op ansichtkaarten zien, maar hoort ook bij Medemblik.”

Marcel is beroepsfotograaf en vooral bekend van zijn werk voor het Noordhollands Dagblad. Documentaire fotograaf wilde hij worden, gefascineerd door de maatschappelijke verhalen die foto’s kunnen vertellen. Hij volgde de fotovakschool en zijn hart; dat hield hem in West-Friesland.
Zijn foto’s vertellen de verhalen uit de regio.

www.marcelrob.nl
Dit is thuis

“De foto verbeeldt de rust en de weidsheid die mij naar hier hebben gebracht. De wandelaar is mijn zoon met onze hond. Dit pad bewandel ik elke dag, ook in de winter tegen zonsondergang. Ook dan is het hier schilderachtig mooi. De combinatie van dit decor met mijn kind maakt het plaatje compleet. Dit is thuis.”

Carolien van Oijen
“Bewust verhuisden we van Den Haag naar Abbekerk. Ik gunde mijn kinderen rust en ruimte om in op te groeien. Het uitzicht hier is fenomenaal. Het prikkelt de creativiteit. Ook tussen de mensen voelden we ons snel thuis. De gemeenschapszin in alle dorpen is groot. Dat ontroert me. Iedereen kent de eigen jaarlijkse evenementen; paalzitten, kermis, harddraverij. Het is niet zomaar samen een biertje drinken. Het is cultuur en verbindt mensen. En dat in een wel hele fotogenieke omgeving.”

Carolien is kunstschilder en fotograaf. Ze fotografeert natuur, maakt reportages en legt bijzondere momenten vast. Bruiloften, maar ook uitvaarten. “Ik zoek de randjes van emotie op. Kan mezelf goed uitschakelen en iets voor de ander betekenen. Ik maak ook graag portretten.
Als je mensen in de spiegel laat kijken, dan kijk je zelf ook.
Daar leer ik van.”

www.carolienvanoijen.nl
“De weidsheid bracht me hier”
lekker aan mijn ogen

“Een toevalstreffer. Dit is de Westerhaven in Medemblik. Ik wandel hier vaak, langs de havens en de boten. Maar ook als je de andere kant op kijkt, word je verrast. De historische, gerestaureerde panden zijn een lust voor het oog. Ik zag ineens dit mooie doorkijkje. Typisch Medemblik. Als je goed kijkt zie je een modern makelaarsbord hangen, maar als je dat wegdenkt is de foto tijdloos.”

Margreet Schermer
“Ik ben gek op bomen, planten, natuur, water. Daar heeft dit gebied gelukkig veel van. Ook de stad Medemblik, waar ik woon. Je kunt hier net zo genieten van reuring als van rust. Cultuur, theater, volle terrassen, de boten en vogels aan de Vooroever of op de pier. Je vindt alles op steenworp afstand. Ik fotografeer wat er op mijn pad komt, als het maar lekker aan mijn ogen is. Buiten kijk ik veel om me heen, ook omhoog. Dat maakt dat ik regelmatig struikel en op mijn snuit lig. Ik heb het ervoor over, ook liggend biedt Medemblik een mooi uitzicht.”

Margreet is een gevoelsfotograaf. Met veel geduld en focus onderzoekt ze de buitenruimte, op zoek naar dat ene unieke moment waarin alles samenvalt. En die ruimte fotografeert ze onder andere voor Visit Medemblik.

Instagram @margreetschermer.fotografie