home

Rijk
‌aan
‌viswater

De inwoners van Medemblik zijn West-Friezen. Zij staan bekend om hun nuchtere mentaliteit. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. De tand des tijds knabbelt aan dit gedachtegoed. Hoewel de meningen daarover verdeeld zijn, vinden wij het een vooruitgang dat er meer ruimte is voor gekkigheid en trots. Trots op dit gebied en op wie wij zijn. We interviewden Deon en Mandy over hun liefde voor vissen in deze waterrijke omgeving. Zonder visserslatijn.
“Mandy liet mijn vissersbloed stromen”
Hij zou prima passen in het decor van de serie Vikings of Game of Thrones. Toch is Deon een echte West-Fries. Rood bebaard en fijnbesnaard geniet hij van de charme van het vissen. Hij woont in Wervershoof pal aan het vaarwater dat naar de Groote Vliet stroomt. Vaarwater én viswater. Een echt Medembliks decor dat hem ook past als een jas. Samen met zijn vriendin Mandy trekt hij er regelmatig op uit om te vissen én te genieten van rust en natuur.

Het lijkt hem aangeboren, maar het vissersbloed ging pas stromen toen hij Mandy ontmoette. Dwars tegen alle verwachtingen in ontvlamde deze 16 jaar oudere schone deerne zijn hart én zijn liefde voor vissen. Een ongewone combinatie wellicht, maar het haalt het beste in hen naar boven, én uit het water.  
Saai? Romantisch!
Deon (31): “Vissen? Dat is toch saai?! Zo dacht ik er lange tijd over, ik had echt geen idee. Tot Mandy me vertelde over de ervaringen uit haar jeugd. Hoe ze met haar vader en opa ging nachtvissen en in een tentje bij een kampvuur sliep. Romantisch! Dat wilde ik wel eens proberen. Gewoon in de karpervijver vlakbij huis, ik vaar daar zo heen. Ik probeerde een karper te vangen, maar had meteen een enorme brasem te pakken. Toen was ik verkocht. En het mooie is, iedereen kan het. Als ik vrienden meeneem om een keertje te proberen, vinden ze het veel leuker dan ze hadden gedacht.
Voor sport en recreatie

‌Er is wel een verschil tussen sportvissen en recreatief vissen. Sportvissers jagen achter de vissen aan, voorzien van de beste uitrusting. Recreatievissers kiezen een mooie plek in de natuur. Als ze niets vangen is het ook goed. Ik maak er graag een sport van, heb van alles aangeschaft. Een boot met fluistermotor, snoekhengel en een karperhengel, legertent met klittenband voor de hengels, strechers, campingtafel en lampjes, gasfornuis, verschillende lijnen en dobbers. Ook gebruik ik een fishfinder; een soort radar waarmee je de bodem kunt zien.

De hardheid van het grondwater zegt iets over de vissen die daar zwemmen. Het lijkt een hele studie, maar ‘t is ook heel goed voor de ontspanning. Na drukke dagen kom ik tot rust als ik ga vissen. Het maakt mijn hoofd leeg.”
Je waant je in een andere wereld
Mandy (47): “Deon is de echte sportvisser van ons twee. Hij gaat voor de vangst, ik voor de magie van de natuur. Het is bij ons om de hoek, maar je waant je even in een andere wereld. Als we gaan vissen geniet ik van de stilte en de ruimte. De bloemetjes, de futen, eenden en meerkoeten in het water en de vogels die overvliegen. Het is hier zo mooi. In de tijd van nu worden we allemaal behoorlijk geleefd. Het is heerlijk om terug naar de basis te gaan. Ik sprokkel hout voor het kampvuur, regel de barbecue en pluk vlierbessen. Daar maak ik thuis vlierbessensiroop van. Heel gezond zo direct uit de natuur. Het liefste zou ik off-grid wonen, maar dat is niet haalbaar. Gelukkig biedt deze gemeente de ruimte om me voor eventjes helemaal vrij te voelen.”
Het mooie van vissen: het blijft gissen
Deon: “Ik vis graag in de late avond. Dan zijn de karpers wakker. We zetten onze tent op en zitten in de schemering stilletjes aan de waterkant. Als het langzaam donker wordt, laten we niet alleen de dag, maar ook de dagelijkse beslommeringen achter ons. We zakken weg in ontspanning.

Als Mandy slaapt, ga ik vaak nog het water op met de boot. Fishfinden. Naast karpers vind je hier snoeken, brasems en witkatjes. Je kunt het hele jaar vissen, maar van april tot oktober heb je de beste kans op de beste vangst. Het mooie van vissen: het blijft gissen. Je kunt nog zo goed je best doen, je weet nooit of ze toehappen. Het blijven dieren die lekker hun eigen ding doen. En dat moet ook.”‌
Kom jij op visvakantie? 
Vissen in Medemblik
Hier gooi jij je hengel uit Voor meer toplocaties voor een visvakantie:
www.visitmedemblik.nl

Recreatiepark De Groote Vliet
In de eigen karpervijvers zwemmen karpers, paling, brasem en witvis en daar heb je geen visvergunning of vispas nodig.
www.vakantieparkdegrootevliet.nl

Europarcs IJsselmeer
De huisjes op het park zijn gebouwd op eilandjes en kijken uit over het kabbelende water. Ideaal voor een visvakantie.
www.europarcs.nl

Bungalowpark de Vlietlanden
Op dit park in Wervershoof gooi je vanuit een riante bungalow zo je hengeltje uit in een visrijk polderwater.
www.vlietlanden.nl

Vakantiepark Het Grootslag
Beleef een heerlijke vakantie aan het IJsselmeer.
In de omgeving of op het park zelf gooi jij je hengel uit.
www.vakantieparkhetgrootslag.nl

Het Egboetswater
Het Egboetswater is groen en waterrijk. Ultiem genieten voor natuurliefhebbers.

Visput Andijk
Visput Andijk is helemaal ingesteld op vissers zonder zeebenen. Een geliefde plek om vanaf de walkant te vissen.
www.visputandijk.nl

Lodge 61
Met de focus op duurzaam koestert deze buitenplaats moeder aarde en de medemens. 
www.lodge61.nl

Visgids West-Friesland
Vanuit Andijk ontdek je per boot de verschillende visplaatsen die Medemblik rijk is en geniet je van het veelzijdige landschap. Onder begeleiding van visexpert Tinus ga je op zoek naar meervallen, roofblei, karpers en snoeken.
www.visgidswestfriesland.nl

Tekst Mieke Koomen-de Beer
Fotografie Duco de Vries

Met dank aan Recreatiepark De Groote Vliet waar deze foto’s zijn geschoten.


‌‌Ook het water van Medemblik is rijk aan verhalen. Zowel recreatievissers als sportvissers halen hier hun hart op. Vissen kan overal, behalve in de havens. Je vindt in de binnenwateren onder andere karper, snoek en witvis. De gemeente zorgt goed voor de wateren en alles wat er leeft. Een vispas of tijdelijke vergunning is verplicht net als het terug zetten van de vissen. Zo houden we de natuur gezond en de visstand op orde.

visitmedemblik.nl/varenvissen/regels
www.sportvisserijnederland.nl

Kijk op www.visplanner.nl voor meer visgebieden

De VISpas of een tijdelijke vergunning is verplicht als je gaat vissen. Verkrijgbaar via de VVV, bij de vakantieparken, De Moel Hengelsport in Wervershoof en Tabakshop Dekker in Medemblik. 
“Vangst van de dag!”
Daniël Wouters (35) is chef-kok bij MED Trattoria. Hij bereidt de heerlijkste Italiaanse gerechten met een twist.
En ja, daar hoort ook vis bij. Zoals deze snoekbaars met geroosterde venkel en aardappeltjes uit de oven. Italiaans gekruid met tijm, rozemarijn, zout, peper en knoflook.


‌Na een dagje vissen, varen, wandelen en recreëren is het tijd voor een goede maaltijd. Aan de boulevard van Medemblik langs het IJsselmeer waan je je in mediterrane sferen; dichtbij de stad en toch in een compleet andere omgeving. Aan de jachthaven vind je MED Trattoria waar je smakelijk kunt lunchen of dineren en ook een uitstekend feestje kunt vieren. Mét vis want gelegen aan het water kan seafood op de menukaart uiteraard niet ontbreken.

Vanuit de schilderachtige binnenstad van Medemblik wandel je langs de Pekelharinghaven en het historische kasteel Radboud zo richting de boulevard. Gelegen aan de Vooroever van het IJsselmeer vind je het Regatta Center Medemblik waar de internationale zeilers en surfers hun basis vinden tijdens zeilwedstrijden. Een stukje Medemblik dat buitenlands aandoet. MED Trattoria biedt de perfecte plek om binnen aan tafel te gaan of neer te strijken op het terras. Met uitzicht over het IJsselmeer is het heerlijk winen en dinen.
Om van te watertanden!”
Vis eten aan de boulevard van Medemblik

“De visgerechten op onze menukaart variëren per seizoen. De snoekbaars is een zoetwatervis die in en rond Medemblik zijn thuisbasis heeft. In het voorjaar staat de zeebaars met venkel en risotto op het menu; een zoutwatervis uit de Noordzee. Daarnaast vind je mosselen, gamba’s en steeds weer nieuwe verrassingen op onze kaart. Het leuke aan vis bereiden is het fileren en portioneren. Vis ontdoen van de graat is echt een secuur klusje. Bij de vis serveren we graag witte wijnen. Rode wijn is wat zwaarder en past beter bij een vleesgerecht. Zelf ben ik gek op tonijn en snoekbaars. Vissoorten met een wat stevigere bite. Daar zet ik graag mijn tanden in.

Bij mooi weer ontvangen we onze gasten graag op het terras. Je kijkt uit over het IJsselmeer waarop je in het vaarseizoen veel bootjes ziet. Grote en kleine boten, voor pleziervaart én voor wedstrijden. Je ziet ze zo de haven binnen komen en weer uitvaren. Ik sta vooral in de keuken, maar in mijn pauzes geniet ik mee. Ik woon al 30 jaar in Medemblik, maar dit uitzicht verveelt nooit.”

MED Trattoria
Vooroever 2, Medemblik
088-299 9902
www.med-trattoria.nl