home

Rijk 
‌aan wind
‌en water

Zodra je wakker wordt, check je het weerbericht op je mobiele telefoon. Vanuit het oosten windkracht vijf, lees je. Dat is mooi, dat moeten we hebben! Tijdens de pauzes op je werk blijf je het weerbericht in de gaten houden. Eigenlijk zit je al meer met je kop in de wind dan in je werk en jij bent niet de enige.

‌In jullie groepsapp wordt er druk overlegd waar en hoe laat jullie elkaar ontmoeten. Als de wind niet gaat liggen en uit deze richting blijft komen, spreken jullie aan het eind van de dag af op het strand van Medemblik, de Vooroever. Als het dan eindelijk tijd is om naar huis te gaan, sla je je computer net iets te enthousiast dicht en spring je in de auto. Thuisgekomen check je voor de laatste keer het weer en concludeer je dat dit de perfecte avond is. Vlug smeer je een paar broodjes, zoek je je spullen bij elkaar en rij je naar het Vooroever waar het al gezellig druk is. Je proeft de gemoedelijke, vriendschappelijke sfeer en de eerste vliegers dansen al boven het water. Niet veel later, terwijl je je in je wetsuit wringt, voel ook jij het ietwat koude zand tussen je tenen kriebelen. De laagstaande zon schijnt op dit tijdstip prachtig over het IJsselmeer en bevangt je met een ongekend vakantiegevoel. Als je dan aan je vlieger hangt, de mooie zandbank over richting het vlakke water, laat je alle gedachten in je hoofd los en denk je aan niets anders meer dan kiten. Even alles vergeten en de boel de boel laten. Dit is pure ontspanning, dit is kiten! Een onontkoombare verslaving.
Sven Luijbe is al sinds zijn derde verslaafd aan kiten. Hoewel het in die tijd nog een hoop experimenteren was met de toen nog relatief onbekende sport, kon Sven bij wijze van spreken eerder kiten dan lopen. Voor Sven en voor veel kiters is kitesurfen een way of life.
Als klein jongetje was hij al op het strand van Bakkum in de weer met vliegers, zeiltjes en matrassen om zichzelf de eerste kneepjes van deze sport bij te brengen en hij was niet de enige. Vanaf de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd er wereldwijd op het water flink uitgeprobeerd en getest, maar het mocht allemaal nog geen naam hebben.

Na dertig jaar experimenteren kreeg de sport steeds meer haar huidige vorm en rond 2000 werd de naam 'kitesport' wereldwijd.

Op zijn negende schafte Sven zijn eerste kitesurf aan en nu deze sport ook in Nederland echt bekend geworden is, is kiten niet alleen een passie voor hem, maar ook zijn werk. Op zijn elfde jaar gaf hij zijn eerste kitelessen en des te meer geld Sven verdiende, des te uitgebreider zijn kite uitrusting werd. Inmiddels heeft Sven zijn eigen kitesurfschool in West-Friesland, nabij het mooie IJsselmeer, waar hij samen met zijn team met veel liefde en passie dagelijks les geeft. Omdat iedereen met hetzelfde bezig is, geeft dit een gevoel van saamhorigheid. Sven geniet dagelijks van de uitermate vriendelijk sfeer en omschrijft dit als een groot feest.

Natuurlijk moeten Sven en zijn team van de lessen leven maar als de les voorbij is, gaan de instructeurs en de cursisten vaak lekker door met kiten. Simpelweg omdat niemand hier genoeg van kan krijgen. En als het in de wintermaanden te koud is voor het IJsselmeer, dan kun je gewoon gaan snowkiten. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is sneeuw en wind!
De meeste mensen nemen drie lessen en hebben dan de basis onder de knie, maar dit betekent echter nog niet dat ze goed kunnen kiten. Aangezien het op het IJsselmeer flink kan spoken en er nul regels op het water gelden voor de kitesurfers, komen sommigen nog wel eens in de problemen. Buien ontstaan soms binnen tien minuten en komen meestal van achteren. Hierdoor kun je onverwacht in slecht weer belanden of zelfs in een windhoos, waardoor je recht de lucht ingaat. Als je gaat kiten laat je alle stress los en als je in gevaar komt, laat je gewoon de bar los en ben je veilig.

Als het weer meezit en je op een goede kitesurf-dag in West-Friesland langs het IJsselmeer loopt, zie je tal van vliegers boven het water bewegen. Je blijft staan en kijkt hoe de kiters over het water glijden en wellicht denk je dat deze spectaculair uitziende watersport alleen maar is weggelegd voor de jonge en atletische mensen onder ons. Niets is minder waar. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is kitesurfen namelijk geschikt voor iedereen: jong of oud, dik of dun, breed of smal, Iedereen kan leren kiten!